Şeffaflık İlkesine Uymayanlara Apple da Yer yok!

Kullanıcılarının gizliliğini her zaman düşünen Apple, İOS 14 ile gizlilik konusunda artık daha katı bir yol izleyecek. Gizlilik ihlali yapan uygulamalara Apple artık çok katı olacak. Forbes’in iddiasına göre şirket artık şeffaflık kurallarını ihlal eden uygulamaların güncellemelerini reddedecek.

İOS 14.5 İle Katı Kurallar Geliyor

Her zaman gizlilik ilkesi konusunda katı ve dikkatli olan Apple bu sebeplerden dolayı Facebook, Instagram ve WhatsApp gibi uygulamalarla sürekli sorun yaşıyordu. Fakat artık kullanıcılar ipleri eline alıp İOS 14.5 ile uygulamaların nokta atışı reklam göstermek için kullandığı veri takip özelliğini kapatabilecekler. Yeni özellik ile verilerin izlenmesini sağlayan geçici çözümlerinde devre dışı kalması bazı uygulama geliştiricilerinin sorun yaşamasına neden oldu. Uygulama geliştiricileri aldıkları mesaj ile uygulama güncellemelerinin reddedildiğini söylüyorlar. Yazılım sürümü ile son güncellemeden hemen sonra geçen süre, şarj seviyesi ve pil durumu gibi verilerin de kişisel bilgi olarak yer aldığı görülüyor.

Mobil pazarlama analisti olan Eric Seufert, mobil analiz uygulaması olan Adjust’un cihazların parmak izini kaydetmek için oluşturulan SDK sorun yaşadığını ve birçok geliştiricinin aynı sebepten dolayı uygulama güncelleme reddi aldığının altını çiziyor. Bu sorundan dolayı ise Adjust, işlemci modeli, telefon hafızası, şarj durumu ve pil seviyesi gibi verilere erişen kodu kaldırmak için SDK’sını güncellemeye gitmiştir. Ayrıca Apple, bazı uygulamaların kullanıcılardan habersiz veri elde etmelerinin de önüne geçerek reklam kimliği yani IDFA özelliğini de aktif hale getirdi. Fakat hala İOS 14.5 sürümünün ne zaman yayınlanacağı bilinmese de bazı analistler, Apple’ın iOS 14.5 ile birlikte hayatımıza girecek olan şeffaflık özelliğini WWDC21 etkinliğinde tanıtacağını belirtiyor.

Yorum yapın