Otomobil Sektöründe Çip Krizi

Otomotiv sektöründe yaşanan mikroçip tedarik sorunu dalga dalga yayılıp büyümeye devam ediyor. Son günlerde küresel anlamda mikroçip tedarik sıkıntısı yaşayan otomotiv sektörünün önde gelen firmaları üretimlerine ara vermeye başladıklarını duyuruyor. Üretimde aksamalara neden olan bu sorunun sektördeki şirketlere milyarlarca dolarlık zarar vereceği düşünülüyor. Üretim sürecinde yaşanan bu duraklamanın gözleri yeniden ikinci el araç piyasasına döndüreceği düşünülüyor. Bu durum nisan ayında ikinci el araba satışlarının tekrar artacağı ve fiyatların da tekrar yükseleceğini gösteriyor. Galeri sahipleri ikinci el araç almayı planlayanları harekete geçmeleri konusunda uyarıyor. Çünkü sektörde yaşanan bu gerilimin sonuçlarını ilerleyen günlerde daha net hissedebileceğimizi düşünüyorlar.

Peki, Çiplere Ulaşım Krizi Nasıl Bu Hale Geldi?

Tüm dünyada etkisini gösteren Kovid-19 salgınıyla beraber birçok teknolojik üründe kullanılan çiplerin kullanımına olan talebin artması sonucu dünya genelinde bir çip krizi meydana geldi. İnsanlar karantina sürecinde evde daha çok vakit geçirmeye başlamaları tablet, telefon, bilgisayar gibi teknolojik cihazlara olan talebi birden arttırdı. Hal böyle olunca tüm dünyada inanılmaz bir çip arzı oluştu ve firmalar bugün artık bu beklentiyi karşılayamayacak bir seviyeye geldiler.

Yaşanan bu küresel çapta ki çip sıkıntısı Otomotiv sektöründe de kendisini hissettirdi. Ford,  Toyota, Volkswagen gibi sektörün önde gelen firmaları radikal kararlar alarak üretimde kısıtlamaya gitmeye ya da üretim tesislerini geçici süreliğini kapatmaya dair kararlar aldılar. Yaşanan bu kriz, Türkiye’de üretim yapan otomotiv şirketlerinin üretiminin de aksamasına sebep oldu.

Uzmanlar bu konu hakkında ilerleyen günlerde tablet, akıllı telefon, oyun konsolu gibi teknolojik ürünler üreten firmaların da başına gelebileceğini belirtiyor.

Mikroçip üreticisi şirketler ise ilerleyen günlerde sektöre daha da büyük yatırımlar yapmayı düşünüyorlar.

Yorum yapın